Ken je dat gevoel van heel lang geleden nog? Als een dolle springen op de dansvloer totdat je erbij neer viel, wat eigenlijk nooit gebeurde, want energie genoeg? Nu ik dit schrijf, herinner ik mij in ieder geval 1 nummer ten tijde van mijn eerste vakantie zonder ouders op Mallorca. We waren in een discotheek waar het nummer op stond met alleen de melody ‘pongpongpong’. En dan stuiterden we dus letterlijk met z’n allen door die ruimte heen. Misschien met een drankje teveel op, maar veel meer was er echt niet voor nodig, kan ik je naar alle eerlijkheid vertellen.

En kijk nu eens. Kamp je ook steeds meer met allerlei fysieke pijntjes? Moodswings als gevolg van een schommelende hormoonhuishouding? Je voelt je de eerste 2 weken van de cyclus goed en de rest van de tijd waardeloos? Watten in je hoofd, geen energie en niet creatief?

Ik hoor je denken, ja hallo, ik ben 46, dat hoort er toch gewoon bij? Druk met kinderen, man, ouders, baan, energie zuigende collega (of werkgever, vul zelf maar in). Je bent blij als je aan het einde van de dag je nog even een uurtje op de bank in stilte of afgeleid door een televisie met een glas wijn kunt ontspannen.

Ik heb nieuws voor je! Ik ben namelijk ook die vrouw van 46 (of laten we zeggen 40+). Er wandelen hier om de week 2 jonge (stief)kinderen in huis rond. Mijn beide ouders zijn de afgelopen jaren behoorlijk ziek geraakt en hebben ondersteuning nodig. O ja, ik heb ook nog een man, eigen bedrijf en doe aan yoga, meditatie en studeer Spaans.

Spoiler Alert: Ik heb geen superkrachten.

Wat wel? Nou, laat ik beginnen te vertellen wat niet. Om te beginnen gebruik ik geen wijn om ‘s avonds te kunnen ontspannen of ‘s morgens koffie om op te starten. Ik slik ook geen antidepressiva of andere pepmiddelen 😉

Wel zorg ik goed voor mijn lichaam en mijn hoofd. Ik geef helder (en soms liefdevol) mijn grenzen aan. Daarnaast eet ik natuurlijk gezond, blijf ik zoveel mogelijk van de suikers en zuivel af en beweeg ik iedere dag in de vormen die ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Dat is de ene dag een rondje fietsen bij het Naardermeer en de andere dag volg ik een yogales.

Klinkt alsof ik het redelijk onder controle heb of niet? Tja dat dacht ik dus ook. Maar toen Sandra van Power Station mij vertelde over de effecten van trampolinespringen, werd ik toch nieuwsgierig wat dit me zou kunnen brengen.

Ik ben inmiddels een jaartje in de overgang en merk dat ik inderdaad gevoeliger ben geworden voor de derde week in mijn cyclus. Ik maak een terugtrekkende beweging en heb meer slaap nodig. Neem ik die rust niet, dan ligt een kort lontje op de loer. Stiekem was ik dit toch een beetje gaan accepteren. Daarnaast had ik niet echt een goede uitlaatklep. Die boksbal waar je lekker even tegenaan kunt slaan en trappen. Daar had ik ook helemaal geen behoefte aan. Dacht ik….

De trampoline

Ik ging het ‘experiment’ aan. 3 dagen oefenen en 10 dagen volgens een vast programma 2×10 minuten springen.

In de voorbereiding maakte ik een playlist met daarop de liedjes waar ik echt heel blij van word en een moodboard met daarop afgebeeld mijn doel.

Ik merkte dat ik helemaal enthousiast werd. Vanuit diverse tijdschriften knipte ik afbeeldingen uit die me aanspraken. Het doel voor mij? Een eigen huis.

Binnen een dag was mijn moodboard gemaakt, de playlist af en had ik mijn doel concreet op papier verwoord. Er restte me dus niets anders dan met de playlist in mijn oren de trampoline op te gaan!

De eerste 3 dagen worden ‘oefen dagen’ vertelt Sandra mij. Alhoewel ik denk dit niet nodig te hebben en direct voor de eerste 10 minuten zal gaan, valt dat even tegen. Sterker nog, bij 7 minuten haak ik af. Ik ben misselijk en o nee, voel ik nu dat ik urine verlies?! Ja dus. Dit kan toch niet, ik ben verdorie pas 46. Werk aan de winkel dus!

De dagen volgen zich snel op en ik merk eigenlijk direct na de eerste sessie op allerlei vlakken een impact. Niet alleen begin ik strakker in mijn vel te zitten, maar merk ik ook mentaal verschil. Ook al was dit niet direct mijn doel, dit is wel een super mooi voordeel!

Een belangrijke andere, is dat de trampoline voor mij fungeert als boksbal. Ik realiseerde me onvoldoende dat ik niet echt een uitlaatklep heb. Ik fiets en doe aan yoga. Maar echt nat van het zweet en met mijn tong op mijn hielen, nee, zover liet ik het eigenlijk nooit komen. Terwijl dit dus echt heel erg gezond is om regelmatig te doen. Over die grens gaan.

Hoe dan ook, sinds de trampoline bij ons in huis staat, merk ik dat ik dus minder gevoelig ben voor moodswings en makkelijker dingen van me af laat glijden. Wil je meer lezen over de impact van het trampoline programma? Lees dan ook nog even mijn 10 benefits en mijn tips voor bij het springen.

Korte bio Sandra van Leeuwen:

Sandra van Leeuwen is trainer Hormoonfactor en gespecialiseerd in de overgang. Als coach begeleidt ze vrouwen naar een gezonde leefstijl in de overgang en helpt ze de hormoonbalans te herstellen. Ze geeft workshops en retreats in Nederland. Sandra vindt het belangrijk om zoveel mogelijk vrouwen te inspireren de overgang te zien als een unieke kans voor verdere verdieping en daarnaast fit, gezond en blij oud te worden.